EXOCORT unguent

Compoziţia preparatului
1 g unguent conţine:
Substanţe active: clorhidrat de oxitetraciclină 30 mg, acetat de hidrocortizonă 10 mg.
Excipienți: ulei de vaselină, vaselina albă, nipagin.

Descrierea preparatului
Unguent omogen de culoare galbenă.

Grupa farmacoterapeutică şi codul ATC
Corticosteroizi cu potenţă slabă în combinaţie cu antibiotice. Hidrocortizonă în combinaţie cu antibiotice.
Codul ATC: D07СА01.

Proprietăţi farmacologice
Farmacodinamica
Preparat combinat cu efect antiinflamator şi antibacterian pentru uz extern.
Acetatul de hidrocortizonă este un corticosteroid slab, care posedă efect antiinflamator, antialergic, antiexudativ şi antipruriginos. Inhibă activitatea fosfolipazei A2, şi ca rezultat are loc inhibarea sintezei prostaglandinelor şi leucotrienilor. Inhibă migrarea leucocitelor şi limfocitelor în focarul inflamaţiei; inhibă activitatea proteolitică ale chininelor tisulare, creşterea fibroblaştilor şi dezvoltatea ţesutului conjunctiv în focarul inflamaţiei; eliminarea histaminei din bazofile şi mastocite. Micşorează manifestările inflamaţiei, reacţiilor proliferative, exudative şi de hipersensibilitate, hiperemia.
Clorhidratul de oxitetraciclină este un antibiotic din grupul tetraciclinei. Posedă efect bacteriostatic. Este activ faţă de bacteriile aerobe gram-pozitive: Staphylococcus spp., Streptococcus spp.; bacterii gram-negative: Neisseria gonorrhoeae, Bordetella pertussis, Enterobacter spp., Escherichia coli, Klebsiella spp., Shigella spp.; anaerobi: Clostridium spp.; Rickettsia spp., Chlamydia spp., Mycoplasma spp., Spirochaetaceae. Nu acţionează faţă de: Pseudomonas aeruginosa, Proteus spp., Serratia spp., majoritatea tulpinelor Bacteroides fragilis, Enterococcus spp., Mycobacterium tuberculosis, majoritatea levurilor şi unele virusuri.
Farmacocinetica
După aplicarea pe piele componentele active ale preparatului cumulează în epidermis (în stratul granular).
Oxitetraciclina în cazul aplicării topice practic nu se absoarbe şi nu acţionează sistemic, cantitatea mică care se absoarbe în circuitul sanguin este supusă biotransformării în ficat şi se elimină prin rinichi.
Hidrocortizona pătrunde în epidermă, o cantitate nesemnificativă poate să se absoarbă în circuitul sanguin şi poate să exercite o acţiune sistemică. Absorbţia hidrocortizonei se măreşte în cazul aplicarii frecvente pe suprafaţe mari ale pielii, pe pielea feţii, în regiunea pliurilor cutanate, sub pansament ocluziv.
Absorbţia hidrocortizonei la copii în comparaţie cu persoanele mature este mai mare (la copii se aplică pe o suprafaţă limitată şi pe o perioadă scurtă de timp). Hidrocortizona la aplicarea frecventă cumulează în dermă. Biotransformarea are loc în epidermă, o cantitate neinsemnată pătrunde în circuitul sanguin şi se conjugă cu proteinele plasmatice (90%). Se metabolizează în ficat, se elimină prin urină şi bilă preponderent în formă de metaboliţi şi într-o cantitate mică - neschimbat.

Indicaţii terapeutice
- eczema (forme diverse, în special cu predominarea hipercheratozei şi lichenizării);
- prurit;
- dermatita de contact;
-dermatita seboreică;
- piodermite cronice (streptococice, stafilococice, mixte);
- patologii alergice cutanate complicate cu infecţie cronică piogenă;
- impetigo contagios şi bulos;
- intertrigo bacterian;
- furuncule, furunculoză, abcese multiple;
- urticarie;
- înţepături de insecte;
- strofulus.

Doze şi mod de administrare
Extern. Unguentul se aplică în strat subţire pe suprafeţele lezate de 2-3 ori pe zi.
Nu se recomandă aplicarea pansamentului ocluziv.
Cura de tratament constituie 1-2 săptămâni.
La administrarea pe pielea feţei nu se adminisrează mai mult de 1 săptămână şi cantitatea nu va depăşi un tub de unguent.

Reacţii adverse
Reacţii locale: rar pot apărea iritarea pielii, suprainfecţii cu fungi sau microorganisme rezistente, reacţii alergice; în cazul tratamentului de lungă durată - dermatită atrofică, purpură poststeroidă, în regiunea feţei - acnee poststeroidă, teleangiectazii, dermatita periorală, atrofia ţesutului celular-adipos.
Reacţii sistemice: la aplicarea timp îndelungat, îndeosebi pe suprafaţe extinse ale pielii, este posibilă absorbţia sistemică şi dezvoltarea reacţiilor adverse caracteristice pentru corticosteroizi.

Contraindicaţii
- hipersensibilitate la componentele preparatului;
- bolile virale ale pielii (varicelă, Herpes simplex) ;
- tuberculoza cutanată;
- maladii micotice ale pielii;
- afecţiuni purulente сutanate acute;
- neoplazii şi stări precanceroase ale pielii;
- vârsta până la 2 ani.

Supradozaj
Cazuri de supradozare sunt semnalate rar.
Simptome: intensificarea manifestărilor reacţiilor adverse; la administrarea frecventă şi de lungă durată pe suprafeţe extinse şi în cantitati mari pot apărea efecte sistemice – hipertensiune arterială, hiperglicemie, edeme, acţiune imunosupresivă şi micşorarea rezistenţei organismului.
Tratamentul: sistarea administrării preparatului.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare
La aplicarea preparatului pe pielea feţei, în legătură cu absorbţia sporită şi riscul apariţiei reacţiilor adverse (teleangiectazii, atrofia ţesutului celulo-adipos subcutanat), se recomandă tratamentul de scurtă durată.
Se va evita aplicarea unguentului pe pielea din regiunea pleoapelor la pacienţii cu glaucom cu unghi închis şi deschis, cataractă (este posibilă exacerbarea simptomelor maladiei).
La copii peste 2 ani se va administra cu precauţie, pe o suprafaţă mică, de evitat aplicarea pe pielea feţei.
Nu se recomandă prelungirea tratamentului fără indicaţiile medicului.
Sarcină şi perioada de alăptare
Nu se recomandă administrarea preparatului în timpul sarcinii şi în perioada de alăptare, în special timp îndelungat şi pe suprafeţe extinse ale pielii.
Influenţa asupra capacităţii de conducere a autovehiculelor şi de manevrare a utilajelor potenţial periculoase
Preparatul nu influenţează capacitatea de a conduce autovehicule şi de a manevra utilaje potenţial periculoase.

Interacţiuni cu alte medicamente, alte tipuri de interacțiuni
Interacţiuni cu alte preparate nu sunt semnalate.
Pe perioada tratamentului nu se recomandă vaccinarea contra variolei sau orice alt tip de imunizare, deoarece hidrocortizona exercită o acţiune imunosupresivă.

Prezentare, ambalaj
Câte 10 g unguent în tuburi de aluminiu, câte un tub însoţit de instrucţiunea pentru administrare în cutie individuală din carton.

Păstrare
A se păstra la temperatura sub 25°C. A nu se congela.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Termen de valabilitate
2 ani. A nu se administra după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj.

Statutul legal
Se eliberează cu prescripţie medicală.