VENAPROX supozitoare

Compoziţia preparatului
1 supozitor conţine:
Substanţe active: clorhidrat de fenilefrină 5 mg, ulei din ficat de rechin 60 mg.
Excipienți: parahidroxibenzoat de metil, parahidroxibenzoat de propil, amidon de porumb, gliceride solide de semisinteză.

Descrierea preparatului
Supozitoare de formă cilindro-conică de culoare albă sau aproape albă. Se admite prezenţa unei cavităţi de aer şi/sau a unei porozităţi pe axă şi a unei depresiuni în formă de pîlnie.

Grupa farmacoterapeutică şi codul ATC
Preparate pentru tratamentul hemoroizilor și fisurilor anale pentru uz topic. Alte preparate în combinaţie, C05AX03.

Proprietăţi farmacologice
Venaprox este un produs combinat, eficacitatea căruia este determinată de acţiunea sumară a componentelor sale.
Clorhidratul de fenilefrină este un α adrenomimetic. În componența supozitoarelor are un efect vasoconstrictor local. Normalizează raportul dintre fluxul de sînge spre nodulii hemoroidali și fluxul de sînge de la ei și contribuie la reducerea exudatului, edemului țesutului și pruritului în regiunia ano-rectală. Clorhidratul de fenilefrină se inactivează de monoaminooxidazele tisulare, o cantitate mică de metaboliți se elimină prin mucoase și rinichi.
Uleiul de ficat de rechin manifestă acțiune locală antiinflamatoare, hemostatică, imunomodulatoare și contribuie la regenerarea rănilor.

Indicaţii terapeutice
Terapia simptomatică a pruritului perianal, senzației de arsură și disconfort, care însoțesc hemoroizii externi și interni, fisurile anale, eroziile și microtraumatizmele zonei ano-rectale.

Doze şi mod de administrare
Se administrează rectal, după efectuarea toaletei locale. Cîte 1 supozitor dimineaţa, pe noapte și după fiecare defecaţie, maxim de 4 ori pe zi.

Reacţii adverse
Reacțiile adverse care pot apărea pe durata tratamentului sunt clasificate după frecvență (clasificarea MedDRA): Foarte frecvente (≥1/10). Frecvente (≥1/100, <1/10). Mai puţin frecvente (≥1/1000, <1/100). Rare (≥1/10000, <1/1000). Foarte rare (<1/10000). Cu frecvenţă necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile).
Afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanat: rare - senzaţie de arsură, hiperemie, erupții cutanate în regiunea anală.

Contraindicaţii
- Hipersensibilitate la componentele medicamentului;
- trombembolia;
- granulocitopenia;
- copii cu vîrsta pînă la 12 ani.

Supradozaj
Excesul substanțial al dozelor unice și zilnice recomandate de ulei din ficat de rechin poate duce la accelerarea coagulării sîngelui. La apariția simptoamelor de supradozaj este necesară adresarea la medic.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare
În caz de hemoragii anale, înrăutațirea stării generale și lipsa efectului în termen de 7 zile administrarea preparatului se va sista și se va consulta un medic proctolog. În hipertensiuneа arterială, aritmii, hipertiroidism, maladii ale prostatei, preparatul se administrează la recomandarea medicului.
Administrarea în pediatrie
Medicamentul este contraindicat la copii cu vîrsta pînă la 12 ani.
Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare
Medicamentul se administrează în sarcină şi perioada de alăptare doar în cazul cînd beneficiul scontat pentru mamă depăşeşte orice risc potenţial pentru făt sau sugar. Nu se recomandă administrarea în doze mari sau pe termen lung. În cazul în care se recomandă astfel de tratament, alăptarea trebuie întreruptă.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Medicamentul nu influenţează asupra capacităţii de a conduce autovehicule sau de a manevra utilaje potenţial periculoase.

Interacţiuni cu alte medicamente, alte tipuri de interacțiuni
Clorhidratul de fenilefrină poate reduce eficacitatea antihipertensivelor. Utilizarea concomitentă cu antidepresive, inhibitorii de monoaminoxidază poate duce la criză hipertensivă.

Prezentare, ambalaj
Supozitoare. Cîte 6 supozitoare în blister din folie PVC/PE. Cîte 2 blistere însoţite de instrucţiunea pentru administrare în cutii pliante de carton.

Păstrare
A se păstra la loc uscat şi ferit de lumină, la temperaturi sub 25 ºС.
A nu se congela.
A nu se lăsa la îndemîna şi vederea copiilor!

Termen de valabilitate

2 ani.
A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

Statutul legal
Fără prescripţie medicală.