METROBIOX gel

Compoziţia preparatului
1 g gel conţine:
Substanţe active: metronidazol (sub formă de metronidazol benzoat) 10 mg, clorhexidină digluconat (sub formă de soluţie de clorhexidină digluconat) 0,5 mg.
Excipienţi: propilenglicol, carbopol 940, levomentol, zaharină sodică, edetat disodic, hidroxid de sodiu, apă purificată.

Descrierea preparatului
Gel opalescent de culoare albă sau aproape albă.

Grupa farmacoterapeutică şi codul ATC
Preparate stomatologice. Antiinfecţioase şi antiseptice pentru tratament oral local, A01AB11.

Proprietăţi farmacologice
Farmacodinamica
Este un preparat ce combină acţiunea antibacteriană şi antiprotozoică a metronidazolului cu cea antibacteriană, antifungică şi antivirală a clorhexidinei.
Metronidazolul manifestă efect bactericid faţă de protozoare şi bacterii anaerobe care provoacă afecţiuni ale periodontului: Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Prevotella denticola, Fusobacterium fusiformis, Wolinella recta, Treponema spp., Eikenella corrodens, Borrelia vincenti, Bacteroides melaninogenicus, Selenomonas spp.. Este inactiv faţă de bacterii aerobe. Mecanismul de acţiune: 5-nitrogrupa metronidazolului este redusă biochimic de către proteinele de transport intracelulare ale microorganismelor anaerobe şi protozoarelor. 5-nitrogrupa redusă interacţionează cu ADN-ul celular al microorganismelor, inhibă sinteza acizilor nucleici, ceea ce provoacă moartea bacteriei.
Clorhexidina este un detergent cu proprietăţi tensioactive. Cationii formaţi la disocierea clorhexidinei interacţionează cu pereţii celulei microbiene sau cu complexele extracelulare cu dereglarea echilibrului osmotic intracelular al microorganismelor şi refluxul ionilor de potasiu şi fosfor din celulă. Clorhexidina în doze mici manifestă acţiune bacteriostatică faţă de bacteriile gram-pozitive şi gram-negative aerobe şi anaerobe (Treponema spp., Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas spp., Chlamydia spp., Ureaplasma spp., Bacteroides fragilis), fungi, dermatofiţi şi viruşi lipofili. Unele tulpini de Pseudomonas spp., Proteus spp. sunt slab sensibile la preparat, iar formele acid-rezistente de bacterii şi sporii sunt rezistente.
Farmacocinetica
La administrarea locală gelul Metrobiox practic nu se absoarbe.

Indicaţii terapeutice
Maladii infecţios-inflamatorii ale periodontului şi mucoasei cavităţii bucale, inclusiv:
- gingivită acută şi cronică;
- gingivită ulcero-necrotică acută Vensan;
- parodontită acută şi cronică;
- parodontită juvenilă;
- parodontoză complicată cu gingivită;
- stomatită aftoasă;
- cheilită;
- inflamaţia mucoasei cavităţii bucale la purtătorii de proteze;
- alveolită postextractivă (inflamarea alveolei după extracţia dentară);
- periodontită, abces periodontal (în terapia complexă).

Doze şi mod de administrare
Gel gingival.
Se administrează local, numai pentru uz stomatologic.
Gingivită: adulţilor şi copiilor mai mari de 6 ani Metrobiox gel se aplică în strat subţire în regiunea gingiilor de 2 ori pe zi; nu se recomandă de spălat gelul. După aplicarea gelului se recomandă abţinere de la consumul de lichide şi alimente în decurs de 30 min. Durata curei de tratament constituie în medie 7-10 zile.
În parodontita apărută în urma înlăturării depunerilor dentare gelul se aplică în spaţiile parodontale şi în regiunea gingiilor. Durata expunerii – 30 min. Numărul de proceduri depinde de gravitatea maladiei. Ulterior pacientul poate aplica gelul de sine stătător în regiunea gingiilor de 2 ori pe zi în decurs de 7-10 zile.
În stomatita aftoasă preparatul se aplică pe regiunea afectată a mucoasei cavităţii bucale de 2 ori pe zi timp de 7-10 zile.
Pentru profilaxia exacerbărilor gingivitei cronice şi parodontitei medicamentul se aplică pe regiunea gingiilor de 2 ori pe zi timp de 7-10 zile. Curele de tratament profilactic se efectuează de 2-3 ori pe an.
Pentru profilaxia alveolitei postextractive gelul se aplică după extracţia dentară pe alveolă, apoi se utilizează de 2-3 ori pe zi timp de 7-10 zile în condiţii de ambulatoriu.

Reacţii adverse
Frecvenţa reacţiilor adverse este definită utilizînd următoarea convenţie: foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 şi <1/10); mai puţin frecvente (≥ 1/1000 şi <1/100); rare (≥ 1/10000 şi <1/1000); foarte rare (<1/10000); cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).
La aplicarea locală a gelului riscul apariţiei unor efecte adverse sistemice este redus.
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare: rare – cefalee, gust metalic în gură.
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: rare – erupţii cutanate, prurit, urticarie.

Contraindicaţii
Hipersensibilitate individuală la metronidazol, chlorhexidină şi alte componente ale preparatului.
Tulburări ale funcţiei hepatice, afecţiuni hematologice, tulburări organice ale sistemului nervos central, primul trimestru de sarcină.
Copii cu vîrsta sub 6 ani.

Supradozaj
Cazuri de supradozaj n-au fost semnalate.
Însă la ingerarea accidentală sau intenţionată a unei cantităţi mari de gel se pot manifesta efectele adverse provocate de metronidazol ( chlorhexidina practic nu se absoarbe din tractul gastrointestinal). Pot apărea greaţă, vomă, vertij, în cazuri grave - parestezii, convulsii.
Tratament: lavaj gastric, terapie simptomatică.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare
Aplicarea gelului Metrobiox nu substitue igiena bucală, de aceea pe durata tratamentului curăţatul dinţilor trebuie continuat.
A evita consumul concomitent al alcoolului (sunt posibile reacţii disulfiramice).
Nu se admite aplicarea gelului pe mucoasa oculară.
Propilenglicolul din componenţa gelului poate provoca iritaţie cutanată.
Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare
Nu se recomandă administrarea medicamentului în primul trimestru de sarcină. La necesitatea administrării în perioada de lactaţie pe perioada tratamentului se recomandă suspendarea alăptării la sîn.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Medicamentul nu influenţează asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a manevra utilaje potenţial periculoase.

Interacţiuni cu alte medicamente, alte tipuri de interacțiuni
Metronidazolul potenţează efectul anticoagulantelor.
La administrarea concomitentă cu disulfiram creşte neurotoxicitatea preparatului.
Fenobarbitalul, fenitoina accelerează metabolismul metronidazolului.
Cimetidina sporeşte concentraţia plasmatică a metronidazolului.

Prezentare, ambalaj
Gel. Cîte 20 g în tub de aluminiu. Cîte un tub însoţit de instrucţiunea pentru administrare în cutie individuală din carton.

Păstrare
A se păstra la temperaturi sub 25˚C. A nu se congela.
A nu se lăsa la îndemîna şi vederea copiilor.

Termen de valabilitate
3 ani. A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

Statutul legal
Fără prescripţie medicală.