CLOTRIMAZOL ovule

Compoziţia preparatului
1 ovul conţine:
Substanţa activă: clotrimazol 100 mg.
Excipienți: gliceride semisintetice până la 2,0 g.

Descrierea preparatului
Ovule de formă cilindro-conică, de culoare albă sau albă cu nuanţă gălbuie. Se admite prezenţa unei cavităţi de aer, a unei porozităţi pe axa ovulului şi a unei depresiuni în formă de pâlnie.

Grupa farmacoterapeutică şi codul ATC
Preparate antiseptice şi antimicrobiene pentru tratamentul maladiilor ginecologice. Derivaţi de imidazol.
Сodul ATC: G01AF02.

Proprietăţi farmacologice
Farmacodinamica
Clotrimazolul este un remediu antimicotic cu un spectru larg de acţiune. Posedă acţiune antimicotică, antibacteriană şi antiprotozoică. Este activ faţă de dermatofiţi (Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton floccosum, Microsporum canis), levuri (genul Candida, Torulopsis glabrata, genul Rhodotorula), bacterii grampozitive (Staphylococcus spp., Streptococcus spp.) şi gramnegative (Bacteroides, Gardnerella vaginalis), precum şi faţă de Trichomonas vaginalis, Malassezia furfur, Corynebacterium minutissimum.
Mecanismul acţiunii constă în inhibiţia sintezei ergosterinei, parte componentă a membranei celulare fungice, ce conduce la modificarea permeabilităţii membranei şi liza celulei fungice.
Farmacocinetica
Clotrimazolul se absoarbe foarte puţin prin mucoase şi practic nu manifestă acţiune sistemică. La administrarea intravaginală se absoarbe doar circa 3-10% din doză. În ficat are loc biotransformarea rapidă în metaboliţi neactivi. Concentraţii sporite de clotrimazol în secretul vaginal se menţin timp de 48-72 ore.

Indicaţii terapeutice
Infecţii ginecologice, provocate de Candida sau Trichomonas vaginalis (candidoză vulvovaginală, leucoree infecţioasă, vaginită trichomonadică); suprainfecţii bacteriene vaginale, sanarea vaginului înainte de naştere.

Doze şi mod de administrare
Intravaginal. Adulţi – cîte un ovul seara, timp de 6-7 zile. În scopul sanării căilor de naştere se administrează în doză unică.

Reacţii adverse
Sunt posibile: prurit, senzaţii de arsură, eliminări vaginale, polachiurie, cistită.

Contraindicaţii
Hipersensibilitate la componentele preparatului, I trimestru de sarcină.

Supradozaj
Supradozajul în cazul administrării intravaginale este puţin probabil, ţinînd cont de absorbţia sistemică nesemnificativă.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare
Apariţia reacţiilor de hipersensibilitate necesită sistarea tratamentului. În caz de lipsa a efectului scontat după 4 săptămâni de tratament e necesar de confirmat diagnosticul.
Efecte privind capacitatea de a conduce autovehicule şi de a manevra utilaje
Nu influenţează asupra capacităţii de a conduce autovehicule sau de a manevra utilaje potenţial periculoase.

Interacţiuni cu alte medicamente, alte tipuri de interacțiuni
Scade eficacitatea (reciproc) antimicoticelor polienice (amfotericina B, nistatina). Acţiunea antimicotică este intensificată de concentraţii locale mari ale eterului propilic al acidului p-oxibenzoic. Dexametazonа micşorează efectul antimicotic al clotrimazolului.

Prezentare, ambalaj
Ovule 100 mg.
Cîte 6 ovule în blister din folie PVC/PE termoformată. Cîte 1 blister împreună cu instuctiunea pentru administrare în cutii pliante de carton.

Păstrare
A se păstra la loc uscat şi ferit de lumină, la temperatura 15-25°C.
A nu se lăsa la îndemîna şi vederea copiilor.

Termen de valabilitate
3 ani. A nu se administra după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj.

Statutul legal
Se eliberează fără prescripţie medicală.