DIMINUVIR cremă

Compoziţia preparatului
1 g cremă conţine:
Substanţa activă: penciclovir 10 mg.
Excipienţi: propilenglicol, parafină albă moale, alcool cetostearilic, parafină lichidă, cetomacrogol 1000, apă purificată.

Descrierea preparatului
Cremă оmogenă de culoare albă sau aproape albă.

Grupa farmacoterapeutică şi codul ATC
Chimioterapice de uz topic. Antiviral, D06BB06.

Proprietăţi farmacologice
Farmacodinamica
Diminuvir cremă 10 mg/g este indicat în tratamentul herpesului labial (herpes labialis).
Substanţa activă – penciclovir - este un remediu antiviral foarte activ împotriva virusurilor Herpes simplex de tip 1, 2 şi Varicella zoster.
Virusul Herpes simplex poate persista în organism în formă neactivă timp îndelungat. În urma surmenajului, răcelii sau infecţiei gripale, virusul se poate activa şi infecţia se manifestă prin erupţii veziculoase, localizate preponderent pe buze sau perilabial.
Penciclovirul blochează dezvoltarea virusului şi opreşte multiplicarea lui. Administrarea preparatului conduce la o însănătoşire mai rapidă, atenuarea senzaţiei de durere şi la reducerea perioadei de contagiozitate a infecţiei virale.
Farmacocinetica
La aplicarea externă preparatul practic nu se absoarbe în circuitul sistemic. Penetrând în celulele afectate de virus, se transformă în penciclovir trifosfat, care inhibă sinteza ADN-lui viral, stopează replicarea virionilor şi persistă în celula afectată timp de 12 ore. În celulele neinfectate tratate cu penciclovir, concentraţia de trifosfat de penciclovir este slab detectabilă.

Indicaţii terapeutice
Herpes simplu recidivant cu localizare labială (Herpes labialis).

Doze şi mod de administrare
Extern.
Adulţii şi copiii cu vîrsta peste 12 ani:
Tratamentul trebuie instituit cît mai curînd posibil în cursul bolii, în perioada de prodrom sau la apariţia primelor semne de infecţie.
Chiar şi în cazul în care herpesul este în stadiul erupţiilor veziculoase, aplicarea cremei Diminuvir 10 mg/g micşorează durata tratamentului (tratează zonele afectate, scade senzaţia de durere, scurtează perioada exfolierii crustei, formată în urma afecţiunii virale).
O cantitate mică de cremă se aplică repetat (în mediu de 9 ori pe zi, dar nu mai puţin de 6 ori pe zi) pe suprafaţa afectată, la intervale de 2 ore.
Durata tratamentului constituie 4 zile.

Reacţii adverse
Frecvenţa reacţiilor adverse este definită utilizînd următoarea convenţie: foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 şi <1/10); mai puţin frecvente (≥ 1/1000 şi <1/100); rare (≥ 1/10000 şi <1/1000); foarte rare (1</10000); cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).
Tulburări la nivelul locului de administrare: rare - senzaţii de arsură, hiperestezie, prurit, furnicături sau amorţeală imediat după aplicarea preparatului; foarte rare - cefalee.

Contraindicaţii
Hipersensibilitate la penciclovir, famciclovir sau la excipienţii preparatului. Copiii cu vîrsta pînă la 12 ani.

Supradozaj
Pînă în prezent cazuri de supradozaj nu sunt semnalate. Deoarece la utilizarea topică absorbţia sistemică a penciclovirului este absentă, iar în caz de ingestie -minimă, supradozajul este puţin probabil.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare
La pacienţii cu imunitatea scăzută sau la care manifestările bolii poartă un caracter incert necesitatea administrării preparatului se va stabili în mod individual de către medic.
Înainte şi după aplicarea cremei se recomandă spălarea minuţioasă a mîinilor.
Preparatul trebuie aplicat numai pe suprafeţele afectate de herpes, pe buze şi pe tegumentele din jurul lor. Nu se recomandă aplicarea cremei pe mucoasa orală, nazală sau în zona ochilor şi a organelor genitale.
Efectul cremei Diminuvir 10 mg/g este optim la utilizarea sistematică, cu respectarea strictă a intervalelor de 2 ore între aplicări, necesar pentru menţinerea unei concentraţii stabile a medicamentului în celulele afectate.
Pentru a obţine efectul dorit este necesară administrarea preparatului Diminuvir cremă 10 mg/g pentru toată perioada recomandată a tratamentului (timp de 4 zile), chiar dacă semnele infecţiei dispar după 1-2 zile de terapie.
Dacă după 4 zile de tratament nu se observă nici o ameliorare, pacientul trebuie să se adreseze la medic.
Crema conţine alcool cetostearic, care poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).
Propilenglicolul din componenţa cremei poate provoca iritaţie cutanată.
Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare
În timpul sarcinii şi perioada de alăptare preparatul se va administra doar în cazul, cînd beneficiul scontat pentru mamă depăşeşte riscul potenţial pentru făt sau copil.
Influenţa asupra capacităţii de conducere a vehiculelor sau de a folosi utilaje
Preparatul nu influenţează asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Interacţiuni cu alte medicamente, alte tipuri de interacțiuni
Interacţiuni cu alte medicamente nu sunt semnalate.

Prezentare, ambalaj
Cremă 10 mg/g, cîte 2 g sau 5 g în tub de aluminiu. Cîte un tub însoţit de instrucţiunea pentru administrare în cutie din carton.

Păstrare
A se păstra la temperaturi sub 25˚C. A nu se congela.
A nu se lăsa la îndemîna şi vederea copiilor.

Termen de valabilitate
3 ani.
A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

Statutul legal
Fără prescripţie medicală.