SINTICORT cremă

Compoziţia preparatului
1 g cremă conţine:
Substanţa activă: betametazonă (sub formă de betametazonă 17-valerat) 1,0 mg.
Excipienți: parafină albă moale, parafină lichidă, alcool cetostearic, cetomacrogol 1000, dihidrogenоfosfat de sodiu dihidrat, acid fosforic, clorocrezol, hidroxid de sodiu, apă purificată.

Descrierea preparatului
Cremă оmogenă de culoare albă sau aproape albă, cu miros specific.

Grupa farmacoterapeutică şi codul ATC
Corticosteroizi de uz dermatologic. Corticosteroizi cu potenţă mare (grup III).
D07AC01.

Proprietăţi farmacologice
Farmacodinamica
Betametazonă valerat - glucocorticosteroid cu potenţă mare cu efect antiinflamator, antialergic, antiexudativ. Posedă acţiune vasoconstrictoare puternică, are efect antipruriginos. La administrarea topică preîntîmpină acumularea periferică a neutrofilelor, ce duce la micşorarea exudatului şi sintezei citochinelor, inhibă migrarea macrofagilor, micşorează procesele infiltrative şi granulaţia.
Farmacocinetica
În cazul utilizării topice la nivelul ţesutului cutanat intact absorbţia poate fi neînsemnată. Inflamaţia sau alte afecţiuni ale tegumentului, precum şi pansamentul ocluziv pot creşte absorbţia transcutanată. Odată absorbită la nivel cutanat, betametazona are aceeaşi farmacocinetică ca cea a corticosteroizilor administrați sistemic. Absorbţia sistemică este aproximativ de 12–14 %. Se leagă cu proteinele plasmatice în raport de circa 64 %. Este distribuit în toate ţesuturile organismului,
traversează bariera placentară şi poate pătrunde în cantităţi mici în laptele matern. Este metabolizat la nivelul ficatului şi se excretă preponderent prin rinichi.

Indicaţii terapeutice
Sinticort cremă este indicat pentru ameliorarea sau înlăturarea simptomelor inflamatorii în afecţiunile dermatologice, care răspund la terapia locală cu corticosteroizi:
- eczemă;
- dermatită (atopică, de contact, seboreică, exfoliativă, intertriginoasă, actinică, solară);
- neurodermită circumscrisă;
- lichen rubru plan;
- psoriazis;
- prurit nodular Hyde;
- prurit cutanat şi ano- genital;
- lupus eritematos discoid;
- eritrodermie generalizată (în cadrul tratamentului complex).

Doze şi mod de administrare
Extern.
Crema se aplică în strat subţire doar pe suprafaţa de piele afectată, masînd uşor, de 1–3 ori pe zi, în dependenţă de gradul de afectare. În majoritatea cazurilor pentru a obţine efectul e suficient de aplicat crema de 1–2 ori pe zi.
O creştere a numărului de aplicaţii zilnice poate creşte riscul apariţiei reacţiilor adverse fără o îmbunătăţire a efectului terapeutic.
În funcţie de răspunsul clinic, durata tratamentului poate varia de la cîteva zile la o perioadă de timp mai îndelungată, dar nu va depăşi 3 saptămîni fară reevaluarea diagnosticului.
La copii sau pacienţi cu o afecţiune în regiunea feţei se va administra în doze mici, iar durata tratamentului nu va depăşi 5 zile.
Sinticort cremă se recomandă de aplicat pe suprafețele umede sau care supurează.

Reacţii adverse
Reacțiile adverse care pot apărea pe durata tratamentului sunt clasificate după frecvență (clasificarea MedDRA):
Foarte frecvente (≥1/10)
Frecvente (≥1/100, <1/10)
Mai puţin frecvente (≥1/1000, <1/100)
Rare (≥1/10000, <1/1000)
Foarte rare (<1/10000)
Cu frecvenţă necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile).
Afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanat: rare - prurit, hiperemie, senzaţie de arsură, xerodermie, foliculită, hipertrihoză, erupţii acneiforme, hipopigmentare, dermatită periorală, dermatită alergică de contact, macerarea pielii, atrofia pielii, vergeturi şi miliarie, infecţie secundară.
Aplicarea topică a cremei timp îndelungat sau pe o suprafaţă corporală mare şi /sau sub pansament ocluziv poate duce la apariţia reacţiilor adverse sistemice ale glucocorticoizilor.

Contraindicaţii
- Hipersensibilitate la componentele medicamentului;
- dermatită de etiologie bacteriană, virală, fungică sau parazitară;
- afecţiuni cutanate ulcero-necrotice;
- forma cutanată a sifilisului;
- reacţii cutanate postvaccinare;
- neoplaziile pielii;
- acneа vulgaris;
- acnee rozacee;
- perioada de lactaţie;
- copii cu vîrsta sub 1 an.

Supradozaj
Cazuri de supradozaj pînă în prezent nu au fost semnalate.
Aplicarea cremei pe o suprafаţă extinsă şi/sau sub pansament ocluziv şi/sau în doze excesive şi/sau timp îndelungat poate determina suprimarea funcţiei hipofizo-suprarenaliene şi dezvoltarea insuficienţei suprarenaliene secundare, reversibile, şi a simptomelor de hipercorticism.
Tratament: Tratament simtomatic. La necesitate se corectează dezechilibrul electrolitic. În caz de toxicitate cronică, oprirea administrării cremei se va face treptat.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare
A se evita contactul cu ochii şi alte mucoase.
Nu se recomandă aplicarea pansamentului ocluziv.
În cazul apariţiei iritaţiei pielii sau altor manifestări de hipersensibilitate la aplicarea cremei Sinticort, sunt necesare sistarea tratamentului şi acordarea la necesitate a terapiei adecvate.
În caz de suprainfecţie se va administra tratament cu medicamente antimicotice sau antibacteriene. Dacă efectul aşteptat nu se va manifesta rapid, aplicarea cremei Sinticort va fi întreruptă pînă la dispariţia semnelor de infecţie.
Medicamentul conține alcool cetostearic, care poate provoca reacții adverse cutanate și clorocrezol, care poate provoca reacții alergice.
Administrarea în pediatrie
Medicamentul este contraindicat la copii cu vîrsta sub 1 an.
Copiilor cu vîrsta sub 12 ani administrarea medicamentului nu se recomandă decît în mod excepţional după indicaţii stricte şi cu supravegherea medicului, deoarece absorbţia sistemică a glucocorticoizilor la copii este mai mare comparativ cu maturii, şi, respectiv, se poate dezvolta supresia funcţiei axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale, sindrom Cushing, întîrzierea creşterii şi hipertensiune intracraniană.
Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare
Deoarece siguranţa utilizării corticosteroizilor topici la femeile gravide nu a fost stabilită, medicamentele din această clasă trebuie utilizate în timpul sarcinii numai dacă beneficiul potenţial justifică riscul potenţial pentru făt. Medicamentele din această clasă nu trebuie folosite în cantitaţi mari sau pe perioade lungi de timp la pacientele gravide.
Medicamentul este contraindicat în perioada de lactaţie. Deoarece la administrarea topică glucocorticosteroizii pot pătrunde în laptele matern în urma absorbţiei sistemice, trebuie luată o decizie în sensul întreruperii alăptării sau a tratamentului, luîndu-se în consideraţie importanţa medicaţiei pentru mamă.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Sinticort cremă nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a manevra utilaje potențial periculoase.

Interacţiuni cu alte medicamente, alte tipuri de interacțiuni
Cazuri de interacţiuni cu alte produse medicamentoase nu au fost semnalate.

Prezentare, ambalaj
Cremă, cîte 15 g sau 30 g în tub de aluminiu.
Cîte un tub însoţit de instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.

Păstrare
A se păstra la temperaturi sub 25 ˚C. A nu se congela.
A nu se lăsa la îndemîna şi vederea copiilor.

Termen de valabilitate
3 ani.
A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

Statutul legal
Cu prescripţie medicală.