CLOTRIMAZOL cremă

Compoziţia preparatului
1 g cremă conţine:
Substanţa activă: clotrimazol 10 mg.
Excipienți: polisorbat 60, sorbitan monostearat, alcool cetostearilic, octildodecanol, cetil palmitat, alcool benzilic, apă purificată.

Descrierea preparatului
Cremă omogenă de culoare albă sau aproape albă.

Grupa farmacoterapeutică şi codul ATC
Antifungice pentru uz topic. Derivaţi de imidazol.
Codul ATC: D01AC01.

Proprietăţi farmacologice
Farmacodinamica
Antimicotic şi antibacterian pentru uz topic cu un spectru larg de actiune, derivat de imidazol. Mecanismul de acţiune constă în inhibarea sintezei erosterolului membranei celulare, ca rezultat are loc dereglarea permeabilităţii acesteia şi lezarea ulterioră a celulei fungice. Acţionează asupra dermatofiţilor, levurilor şi mucegaiurilor, agenţilor patogeni ai pitiriazisului versicolor (Pityriasis versicolor) şi eritrasmei. Posedă activitate antimicrobiană faţă de bacteriile gram-pozitive (Streptococcus spp., Stafilococcus spp.) şi cele gram-negative (Bacteroides spp., Gardnerella vaginalis), Trichomonas vaginalis, Corynebacterium minutissimum.
Farmacocinetica
În cazul administrări topice substanţa activă practic nu se absoarbe în circuitul sistemic şi nu manifestă acţiune sistemică.

Indicaţii terapeutice
- afecţiuni micotice ale pielii şi mucoaselor cauzate de dermatofiţi, levuri şi mucegaiuri, alte microorganisme sensibile la clotrimazol;
- pitiriazis versicolor;
- eritrasma;
- micoze complicate cu infecţii secundare (piodermie).

Doze şi mod de administrare
Preparatul se administrează extern. Crema se aplică în strat subţire pe suprafaţa afectată a pielii, prelabil spălată şi uscată, de 2-3 ori pe zi.
Durata tratamentului se stabileşte individual în dependenţă de gravitatea şi localizarea afecţiunii. Pentru obţinerea eradicării complete a bolii nu se recomandă sistarea tratamentului cu Clotrimazol cremă imediat după dispariţia simptomelor inflamaţiei sau acuzelor bolii.
Durata curei de tratament este în mediu 4 săptămâni; în pitiriazis versicolor – 1-3 săptămâni; eritrasmă – 2-4 săptămâni; în afecţiuni micotice ale pielii picioarelor tratamentul se va prelungi cu 14 zile după dispariţia simptomelor bolii.

Reacţii adverse
Reacţii locale: rar – eritem, senzaţie de arsură, prurit, reacţii alergice.

Contraindicaţii
Hipersensibilitate la componentele preparatului.

Supradozaj
Până în prezent nu au fost semnalate cazuri de supradozaj la utilizarea Clotrimazol cremă.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare
A se evita contactul Clotrimazol cremă cu mucoasa ochior.
În cazul ineficienţei clinice după o periodă de 4 săptămâni de tratament se recomandă efectuarea unor investigaţii microbiologice cu scopul confirmării diagnosticului şi excluderea altei etiologii a bolii.
La apariţia reacţiilor de hipersensibilitate sau iritaţiilor se va sista utilizarea preparatului şi se va alege un alt tratament.
Perioada de sarcină şi alăptare
Studiile clinice şi experimentale nu au demonstrat o acţiune negativă asupra femeilor sau fătului (copilului) la utilizarea Clotrimazol cremă în timpul sarcinii şi perioada de alăptare. Oportunitatea administrării Clotrimazol cremă se va stabili de către medic.
Este contraindicată aplicarea preparatului pe pielea glandei mamare pe perioada alăptării.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce autovehicule sau de a manevra utilaje potential periculoase
Preparatul nu influenţează asupra capacităţii de a conduce autovehicule sau de a manevra utilaje potenţial periculoase.

Interacţiuni cu alte medicamente, alte tipuri de interacțiuni
Este posibilă diminuarea efectului antimicotic al Clotrimazol cremă la utilizarea concomitentă cu antibiotice polienice (amfotericină B, nistatină).

Prezentare, ambalaj
Câte 15 g cremă în tuburi de aluminiu, câte un tub însoţit de instrucţiunea pentru administrare în cutie individuală din carton.

Păstrare
A se păstra la temperaturi sub 25˚C. A nu se congela.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Termen de valabilitate
3 ani. A nu se administra după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj.

Statutul legal
Se eliberează fără prescripţie medicală.